Forumul FCRP

Documente grafice in Print Media : PDF - Portable Document Format( ISO 15930)

0 Membri si 1 Vizitator vizualizeaza acest subiect.

Offline MMKPrint

  • ***
  • 2
    • mmkprint
  • An: Profesor
  • Grupa: -
Standardele de trimitere a documentelor grafice in industria media poligrafica sunt ISO 15930 -PDF/X (Portable Document Format ) si ISO 12639 TIFF/IT ( Tag image file format for image technology ). Cel de-al doilea standard mentionat (TIFF) a fost primul standard folosit in industria de print pana la aparitia PDF la sfarsitul anilor '90. In momentul de fata documentele TIFF sunt in regres datorita limitarilor sale ( contin doar date bitmap ,nu si vectori ; nu suporta culori spot ; limbajul PostScript depasit). In general ,formatul TIFF se foloseste in prezent pentru imagini.
Documentele PDF/X sunt fisiere pentru industria grafica care contin informatii despre fonturi , rezolutii ,transparente, layere, overprint, culori spot, etc.
A nu se confunda documentele PDF de previzualizare obtinute din suita Office cu PDF/X care este obtinut cu un program din generatia Adobe Acrobat Professional !!!
Celelalte tipuri de documente de baza ( Corel , Adobe Illustrator , Indesign, Freehand, Quark XPress, etc ) nu sunt fisiere finale de print, si ca atare nu au fost standardizate ca instrumente de pre-press. Nu dati PDF direct din aceste programe ! Ele sunt fisiere grafice !!!